Trends binnen SEO: Waar zoeken de mensen op binnen Google.be? We hebben onze vaktermen er eens in gegooid en dan is het duidelijk te zien: SEO is nog steeds de meest gevraagde online marketing term, een factor 50x over content marketing.
Alleen SEO is niet meer wat het geweest is. Vroeger kon je een bedrijf bouwen op alleen maar SEO verkeer en SEO focus. De nummer 1 positie binnen Google of Bing heeft niet meer dezelfde waarde als een 2 jaar geleden. Dit geldt voor informatieve zoekopdrachten, commerciële zoekopdrachten en zelfs branding zoekopdrachten.
Wat is SearchLove
Searchlove Londen is een evenement in Londen dat zich focussed op zoekmachines. SearchLove wordt jaarlijks georganiseerd. In de afgelopen jaren is de focus iets veranderd en is er nu naast SEO een veel grotere focus op algemene trends en (online) marketing. Dit is een logische trend waarbij we steeds meer zien dat Online marketing steeds meer geïntegreerd aan het worden is.
Deze integratie was ook een van de 3 rode lijnen die door de presentaties liep.
Om deze rode lijnen te vertalen naar actie punten en benodigde ingrediënten voor je SEO marketing plan voor 2015, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Style: Is je stijl herkenbaar en blijft je stijl hangen?
- Content: Is de content die je verspreidt uniek genoeg en blijft het hangen?
- Distribution: Hoe kunnen we de klant / bezoeker bereiken en waar?
- Measurement: Hoe kunnen we het meetbaar maken en inzien of we op de goede weg zijn.
Wanneer we dus nu eind 2014, begin 2015 kijken wat er nodig is voor een successvolle SEO strategie zien we een aantal hoofdpunten:
- Branding
- Mobiel
- Integrale marketing
Deze 3 onderwerpen zijn integraal met elkaar verbonden en kunnen niet los van elkaar worden gezien.
1. Branding: Waar heb ik dit product nu gekocht?
Wat verstaan we onder branding? Branding is merkbeleving onder gebruikers van je product of dienst. Hebben de gebruikers een goede herinnering over je merk, beide online en offline?
Dat is makkelijk zeg je? Niet echt.
Uit onderzoek is gebleken dat inwoners uit West europa maar 8% van alle bedrijven zou missen wanneer deze zouden verdwijnen. De overige 92% zouden ze niet missen.
Valt je bedrijf in de genoemde 8% of in de 92%?
Om hier een goed antwoord op te geven moeten we naar de 3 pijlers kijken die succesvolle bedrijven gebruiken om zover te komen.
- Klanten een positieve ervaring geven. Klanten niet alleen correct behandelen maar net dat extra stukje gaan om je bezoekers / klanten met een goed gevoel weg te laten gaan.
- Klanten een beeld van zichzelf te kunnen geven met behulp van je merk. Mensen willen zichzelf graag als slim, komisch of mooi online neer te zetten. Dit kan je als merk gebruiken om content te maken die je klanten kunnen en willen delen.
- Bedrijven die voor meer staan dan alleen hun producten. Bijvoorbeeld Nike is hier heel goed in: ze maken promoten niet alleen hun schoenen maar de gehele atletiekwereld in hun advertenties.
Veel van deze ervaringen worden door een aantal factors bepaald:
- De ervaring van de bezoeker / klant op je website
- De ervaring op sociale media
- Via tekst berichten (standaard berichten)
- Via afbeeldingen
- Via video
- De eventuele offline ervaring
- Na aankoop ervaring
Veel van deze factoren kunnen we zelf bepalen via content & context marketingen story telling.
2. Mobiel first
Een belangrijk onderdeel is om contextueel aanwezig te zijn. Je bent contextueel aanwezig wanneer je een goede, functionerende website hebt, maar ook wanneer je mobiel geoptimaliseerd bent.
Hoe komt jouw merk over op een klein beeldscherm? We kunnen er niet meer van uit gaan dat de gebruikers een beeldscherm van minimaal 1024 X 800px voor hun neus hebben.
Hoe kunnen we de story line van je bedrijf door zetten naar een kleiner beeldscherm? Heeft het nog steeds dezelfde impact of verliest het alle kracht?
Wanneer we kijken naar het type kanalen zien we dat er voor een aantal kanalen mobiel gebruik de boventoon heeft t.o.v. dekstop gebruik.
Dit zijn:
- Emails: Meer dan 50% van de mensen opent een mail eerst op een mobiel device. Ze maken hier een eerste screening van hun mail en daarna wordt de mail misschien ook nog op een desktop geopend. Is de landingspagina waarnaar je verwijst al mobiel geoptimaliseerd?
- Content: De content van je content marketing wordt gedeeld. En waar wordt de content gedeeld? Via Facebook, Pinterest of Twitter. En laat nu een 70% van de Facebook gebruikers de mobiele app gebruiken. Voor Twitter is het zelfs over de 80%. Wil je deze groep mensen kwijtraken omdat je website niet mobiel geoptimaliseerd is?
- Video: Nu wordt 40% van alle video’s bekeken op een mobiele device, in 2018 is dit 69%. Dit geeft een heel ander publiek dan een TV. Dit vergt dus ook een andere videostrategie.
- Lokale zoekopdrachten: Nu al worden meer dan 50% van alle lokale zoekopdrachten via een mobiele device geplaatst. Wat is de intentie van de gebruiker en hoe kunnen we de informatie snel en correct naar voren zetten? Protip: Is je Google Maps op orde?
Zoals je ziet ga ik nu niet in discussie over of je wel of niet een mobile app moet hebben of alleen een mobiele website, en of een responsive site misschien volstaat.
Wat ik wel kan zeggen is dat Google en Facebook beide heel veel in mobiel en mobiele apps aan het investeren zijn. Ook de relaties en het indexeerbaar maken van deze apps en de content op de website wordt steeds belangrijker.
Daarom zijn er steeds meer app protocols in ontwikkeling om dit inzichtelijk te maken van een Facebook en van Google.
3. Integrale marketing: Zeg ik overal hetzefde?
Om de bovenstaande onderdelen goed en effectief op te pakken moet je een 3-tal pijnpunten in het achterhoofd houden.
- Er is geen shortcut.
- Het neemt tijd in beslag en dan heb ik het over jaren.
- Je moet een goed overzicht houden en een structuur implementeren.
Let op, nummer 3 betekent niet dat je niet snel op marktveranderingen in kan spelen, maar geeft aan dat er een goede werk structuur moet worden opgezet.
En wat houdt de integrale marketing dan in?
- Hoe kan ik een beter bedrijf bouwen?
- Hoe kan ik het bedrijf het beste promoten EN verbeteren?
- Hoe kan ik aan een goede ervaring EN relatie met de klant bouwen?
- Hoe kan ik de gemeenschap respecteren EN de omzet verhogen?
Hiervoor maken we gebruiken van doelen op 3 verschillende niveau’s:
- Visionary doelen: Waar wil ik met het bedrijf naar toe? In de lange termijn.
- Bedrijfsdoelen: Wat wil ik met het bedrijf en de Brand bereiken.
- Campagnedoelen: Wat is het doel van de campagne die ik nu ga starten.
Door het opstellen van deze doelen kan je een tijdsperiode aan een campagne of een actie plakken. Door het opstellen van deze tijdsperiode kan je analyseren of een campagne goed loopt of niet.
Alles wat je doet valt in 1 van deze 3 doelen. Wanneer een bepaald idee of nieuwe functie afwijkt van 1 van de 3 doelen kan je het idee op een later tijdstijd opnieuw bekijken of direct beslissen het niet mee te nemen.
Dit is een korte beschrijving van de hoofd thema’s tijdens de SearchLove in Londen. Wanneer je meer informatie wilt hebben over de implementatie of details van bepaalde onderdelen, Branding, Mobiel en Integrale marketing neem dan contact op met je account manager of met Michel.
Als afsluiter wil ik nog met jullie een 3-tal afbeeldingen delen die wel reacties op hebben gebracht.